COMUNICAT DE PRESA

Bilete de tratament balnear

 Biletele de tratament balnear se acorda asiguratilor in limita numarului de locuri repartizat.

 Tratamentul este asigurat, in functie de tipul bolii, in bazele de tratament din urmatoarele statiuni :

- pentru boli reumatismale : Geoagiu, Baltatesti, Pucioasa, Sarata Monteoru,  Oradea, 1 Mai, Moneasa, Nicolina, Felix, Herculane, Techirghiol, Mangalia, Ocna Sugatag, Turda, Tinca

- pentru boli digestive : Olanesti, Sangeorz

- pentru boli cardiovasculare : Buzias, Covasna, Tusnad, Vatra Dornei

- pentru boli ginecologice si reumatismale : Amara, Eforie Nord, Bazna,  Saturn, Sovata, Techirghiol

- pentru boli ale cailor respiratorii si reumatismale : Govora, Slanic Prahova, Targu Ocna, Voineasa

- pentru boli ale sistemului nervos : Busteni, Moneasa, Predeal, Sinaia,Soveja,  Voineasa

- pentru boli digestiv-reumatismale : Caciulata, Calimanesti

- pentru boli digestive si ale cailor respiratorii : Slanic Moldova

O problema, specifica pentru Bucuresti, este faptul ca in primele luni ale anului cererea de bilete este foarte scazuta. Astfel, spre exemplificare, in anul 2004, in primele trei luni ale anului s-au valorificat numai 30 % din biletele repartizate, iar  in ianurie 2005, din 1400 de bilete repartizate, pentru aceasta luna, s-au valorificat, pana la aceasta data, doar un numar de 150 de bilete de tratament. Multi pensionari justifica nesolicitarea biletelor in aceasta perioada fie prin aceea ca vremea este mai rece fie prin distanta mai mare ce trebuie parcursa, in aceste conditii,  pana la unele unele dintre statiuni.

Pentru a evita aceste neajunsuri amintim ca in apropiere de Bucuresti exista statiuni cu conditii de tratament si cazare foarte bune, dintre care amintim Pucioasa, Amara, Sarata Monteoru, Lacu Sarat, Predeal, Sinaia s.a. De asemenea nu trebuie uitat faptul ca, datorita numarului mai mic de beneficiari, dispare timpul de asteptare la efectuarea procedurilor de tratament, in comparatie cu neplacerile provocate de aglomeratia din perioada de vara. Un alt aspect demn de luat in seama este faptul ca obtinerea unui bilet pe timpul verii este mult mai dificila, tinand cont ca numarul solicitantilor este cel putin dublu fata de numarul de bilete.

Solicitantii trebuie sa depuna la casa de pensii la care sunt in evidenta o cerere insotita de actele care dovedesc calitatea solicitantului, venitul acestuia, recomandarea medicala sau programul  de recuperare individual. In luna ianuarie, la prezentarea cererii,  solicitantii pot primi biletul pe loc.

Precizam ca pentru pensionari contributia reprezinta 50% din cuantumul pensiei iar pentru salariati este de 50% din pretul biletului pentru cei care au salariul brut mai mic decat salariul mediu brut pe economie si  pretul integral al biletului pentru cei care au salariul brut mai mare decat salariul mediu brut pe economie. 

            Reamintim celor care solicita bilete de tratament ca, asa cum prevede legea bugetului asigurarilor sociale de stat, o persoana are dreptul la un singur bilet de odihna sau tratament in cursul aceluiasi an.

            Pentru informatii suplimentare va puteti adresa la urmatoarele numere de telefon:

            -sector 1  212.54.55

            -sector 2  326.05.56 int.146

            -sector 3  326.05.56 int.148

            -sector 4  335.64.42

            -sector 5  313.56.51

            -sector 6  326.05.56 int.144

Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti secretariat: 326.05.40 int.195

                                                             Serviciul Gestiune Bilete Tratament

                                                             Danut Ion

 Director Executiv

Mihaela Kanovits